Tuesday, 4 May 2010

RAHSIA API BIRU.....

Pernahkah anda melihat api2 biru yg menyambar kuali chef sedang memasak dikedai2 atau di restoren2...???

Sekiranya anda pernah makan makanan dengan secara yg demikian,anda harus berhati-hati, bermakna makanan anda telah pun bercampur bersama arak  Kadang-kadang juga minyak masak atau air juga digunakan untuk teknik ini, yang di panggil "flambe".  Ia bertujuan utk mencantikkan persembahan si tukang masak dan juga untuk memperlihatkan kemahirannya sesorang chef atau tukan masak.
Untuk mengesan sama ada penggunaa 'flambe' itu dari arak atau minyak kelapa, anda HARUS BETUL-BETUL MEMERHATIKAN WARNA API YANG MENJULANG NAIK DIDALAM KUALI TERSEBUT,  JIKA WARNA API TERSEBUT BIRU, MAKA PILIHAN DITANGAN ANDA.. SILALAH ANGKAT KAKI ATAU PUN ANDA BOLEH BELAHHHH...

Maka dari itu kita mesti lah berhati2 dengan sesuatu yang disuap kedalam mulut kita.. Halalan Thoiybah adalah matalamat kita semua.. InsyaAllah..